Send oss din historie
Din historie kan endre alt, for det er historiene som skaper endring.
Vi vil høre din historie – og om du lar oss, la andre høre den også.
Send til historie@barselopproret.no
Dette er uten tvil et overgrep
I starten av 2020 var jeg innlagt som førstegangsfødende på Kvinneklinikken på Førde Sentralsykehus. Jeg var i aktiv fødsel og hadde jevnlige rier. Jeg informerte jordmor om at jeg hadde behov for å sitte eller stå under en ri, da dette ga meg mest smertelindring.
Under aktiv fødsel på ettermiddagen kjenner jeg at en ri kommer, og sier «opp» til mannen min som en indikasjon på at han skal hjelpe meg opp i sittende stilling på sengekanten.
Var han frisk, hvor lang og stor var han? Nei, det visste ikke de, det var en annen avdeling.
Jeg fødte for første gang i november 2018 og venter nå på å straks føde igjen. Mitt håp er at jeg denne gangen blir møtt på en annen måte. I 2018 startet fødselen min på en lørdag med rier som kom og gikk. Innen søndag hadde jeg rier hvert 15. minutt. Slik gikk jeg i 5 dager! 5 dager der jeg bare kunne duppe av i 10 minutter før neste ri var der. Jeg var ut og inn på sykehuset tre ganger, men jeg måtte ha 3 rier på 10 minutter for å komme på fødestua.
Rutinesvikt førte til livstruende situasjon og det tok 36 timer før jeg fikk treffe barnet mitt – spesialisthelsetjenesten for diabetikere
Jeg har diabetes type 1, som medfører risikosvangerskap ved graviditet. De hormonelle endringene gjennom et svangerskap og ved fødsel gjør det vanskelig å holde blodsukkeret stabilt. Diabetesforeningen sier at mange diabetikere opplever god og hyppig oppfølging gjennom svangerskapet, men manglende oppfølging under fødeoppholdet. I mai 2020 lå jeg på Ullevål sykehus for å føde mitt første barn. Før fødeoppholdet hadde jeg aldri opplevd å være bevisstløs grunnet lavt blodsukker.
Historien om Thomas
Ina forteller historien om sønnen hun mistet syv dager etter fødsel.
Under rutineundersøkelsen i uke 18 fikk vi vite at Thomas hadde en hjertefeil. Etter dette fikk vi tettere oppfølging som bestod i at jeg måtte komme på ultralyd hver tredje uke. Etter hvert ble det også klart at Thomas lå i seteleie, og at det ville være nødvendig å forløse ham med keisersnitt.
Mannen min var ikke velkommen på sykehuset på noe tidspunkt, verken før eller etter keisersnittet
Mars 2020 var jeg høygravid med et barn i seteleie som skulle komme til verden ved planlagt keisersnitt. Jeg ble gang på gang forsikret av sykehuset om at mannen min skulle få være med, noe som gjorde meg rolig og gjorde at jeg så frem til en fin opplevelse. To dager før keisersnittet var jeg tilfeldigvis inne på sykehusets nettsider. Der var plutselig retningslinjene oppdatert - det stod at det ikke lenger var lov til å ha med partner på planlagt keisersnitt.
Ved vaktskiftet kom en fantastisk engel av et menneske inn til meg og sa at hun ville prøve noe
En søndag kveld 12 dager før termin merker jeg riene begynne å bygge seg opp, og vi reiser inn til sykehuset. Riene hadde blitt såpass tette at appen jeg brukte til å telle riene sa det var på tide å dra! Riene var etterhvert så tette og intense at jeg var redd jeg skulle føde i bilen!! Vel inne på sykehuset fikk jeg ha med meg kjæresten min hele tiden. Da det var min tur til å bli undersøkt, hadde jeg utrolig nok bare 1 cm åpning!!! Det skremte meg litt at jeg var så langt unna fødsel, og ble redd for å måtte dra hjem. Jeg har ganske høy smerteterskel, og så vondt som dette var, må jeg si jeg syns var litt skummelt. Heldigvis fikk jeg lov til å sove over, siden riene var såpass tette, og smertene så sterke at jeg fikk morfin for å sove.
Oppholdet mitt på KAD var så uverdig, så ydmykende
Jeg fant ut at jeg var gravid i slutten av september 2019, og mannen min og jeg var glade for å og spente på å skulle bli foreldre en eller gang sen vår/tidlig sommer 2020. Prosjekt baby gikk på første forsøk, og ettersom jeg ikke hadde fått menstruasjon etter å ha sluttet på prevensjon, var jeg usikker på hvor langt på vei jeg var, men jeg antok et sted mellom fire og seks uker. Lykken og usikkerheten var stor, kom det til å gå bra? Hva er sjansen for spontanabort? Tenk om det ikke går bra likevel, men... tenk om det går bra? Tanker som sikkert de fleste (førstegangsgravide) har vært innom.
Å ta vare på en baby når man selv er "pasient" gjorde at jeg følte meg maktesløs
Jeg hadde termin i februar 2021 og hadde fått fødeplass på Ullevål Sykehus. Et par måneder før termin ble det bestemt at jeg skulle ha planlagt keisersnitt med medisinsk begrunnelse, på grunn av en cyste i bekkenet som kunne være et potensielt fødselshinder.
Et stort JAAA fra meg til forslag om samtaler etter fødsel
Jeg hørte dere på foreldrerådet. Og fytti grisen, føde i pandemi må virkelig ha forsterka alt som er vanskelig med fødsel og barsel. Jeg er glad jeg slapp det! Og vi trenger å styrke barselomsorgen, så stå på!
Jeg har to barn. Det første kom i en fei, i januar som er en periode med få fødsler, så jeg fikk grei oppfølging på barselhotellet.
Andre kom i juni, en travel periode. Han var stjernekikker, så det tok mange timer med pressrier før han var ute.
Følelsen av total ensomhet og av å ikke bli sett eller tatt vare på sitter fortsatt i
Jeg skulle føde den lille gutten vår på Ullevål sykehus i februar 2021. Som mange andre var jeg litt bekymret for hvordan det skulle være å måtte trave inn på sykehuset alene, med samboeren sittende i bilen utenfor. Men jeg sjekket med helsesykepleier og hørte podkaster og alle insisterte de på at man nok blir ekstra godt tatt vare på der inne, når situasjonen er så spesiell som den er.
Oppholdet var rett og slett det motsatte av å føle seg ivaretatt
Som førstegangsfødende ble fødsel og barseltiden alt annet enn jeg hadde sett for meg. Enda jeg hadde gjort mitt for å forberede meg, i hvert fall til fødselen.
Jeg har alltid vært over gjennomsnittet redd for smerte, sykdom og skade, inkludert gruet meg til den dagen jeg skulle føde. I løpet av graviditeten greide jeg likevel å bli kvitt mye av denne skrekken gjennom å delta på et fødselsforberedende kurs. I tillegg hørte jeg på podkaster og leste alt jeg kom over om graviditet, fødsel og tiden etterpå.
Jeg fikk INGEN oppfølging i de 6 timene jeg lå på barsel rett etter fødselen
Jeg gikk gravid i Oslo i 2019, og fikk ved en jordmortime i uke 37 (desember) beskjed om at jeg hadde tegn på svangerskapsforgiftning. Jeg kom tilbake til samme jordmor et par dager etter for en kontrollmåling, da hun ville være helt sikker på at målingene et par dager i forveien ikke var feilaktige. Jeg fikk da vite at det var tydelig svangerskapsforgiftning og jeg ble sendt rett fra jordmor til Ullevål med beskjed om at jeg mest sannsynlig kom til å bli satt i gang umiddelbart ettersom utsalget på testene var høyt.
Jeg får ikke adrenalinskjelvinger lenger når jeg snakker om dette, men det gjorde jeg i godt over to år etter fødselen
Jeg tror heldigvis ikke så mange har opplevd det samme som oss, men den kan være verdt å dele for det sier noe om hvor galt det kan gå. For meg er det hele fortsatt sårt og det gjør i hvert fall meg godt å dele den.
Svangerskapet gikk egentlig greit. Jeg gikk nesten to uker over termindato før noe begynte å skje. To dager før jeg ville bli lagt inn for å sette i gang fødselen, trodde jeg at vannet gikk. I tillegg hadde jeg begynt å få kraftige smerter. Vi dro på sykehuset og ble sjekket, men ble sendt hjem igjen.
Jeg unner absolutt alle fødekvinner å kjenne på trygghet og styrke i fødsel
Da jeg ble gravid med mitt andre barn, bestemte jeg meg for å gjøre absolutt alt jeg kunne for å få en bedre opplevelse rundt svangerskapet, fødselen og barseltiden enn jeg hadde med min førstefødte.
Det skal ikke være sånn!
Vi var heldige og fikk barn før landet stengte ned i 2020 og slapp sånn sett unna de verste og tøffeste restriksjonene på sykehuset og under oppfølgingen i tiden før fødsel. Lite visste vi dog at utfordringene som kom til å møte oss allikevel føltes ensomme og tøffe, selv i en "periode" hvor alt skulle ligge til rette for god oppfølging (ref. den minst travle føde-måneden i året, andel ressurser på jobb, osv).
Vil aldri føde i juli igjen
Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å rope så høyt, men etter min andre fødsel ser jeg hvor dårlig min første fødsel egentlig var. Jeg synes så synd på alle de som føder nå om sommeren, i 2017 fikk jeg midt første barn midt i fellesferien.
Ignorerte keisersnitt og 1001 ammeråd
Februar 2021. Jeg tror mine opplevelser er rimelig uavhengige av at de skjedde under Covid-19-pandemien.
Min fødehistorie begynte med et ikke planlagt keisersnitt, samt komplikasjoner med en stor blødning og behov for blodoverføring dagen etter fødsel. Dette bidro nok til en tøffere start på ammingen og barseltiden enn for gjennomsnittet. Likevel, slik jeg har forstått det, er ikke dette uvanlig å oppleve.
Jeg opplever en negativ endring i fødsels- og barselomsorgen, og det har ikke bare vært på grunn av koronarestriksjoner
Jeg er trebarnsmor, mor til to fantastiske sønner og en like fantastisk datter. Jeg fødte min eldste sønn da jeg var 21 år, og hadde vært alene om svangerskapet siden jeg fant ut at jeg var gravid, to og en halv måned på vei. Datteren min ble født ti år etter, under mer ordnede omstendigheter og med en hengiven far til stede. Men graviditeten hadde vært hard, først med blødninger tidlig i svangerskapet og så kom svineinfluensapandemien og ga grobunn for mye angst, som igjen utløste enda mer angst i barselperioden, og som jeg ikke helt ble kvitt, før to år etterpå. Opplevelsene ligger som et bakteppe for historien om mitt tredje svangerskap og fødsel, alt henger sammen og fortjener oppmerksomhet, men jeg begrenser meg til å ta for meg min tredje fødsel, i starten av koronaen, 19. mars 2020.
Jeg turte ikke å spørre om noen ting i frykt for å være en dårlig mor
Jeg har i lang tid gått rundt og følt at jeg vil fortelle noen om situasjonen som oppstod når jeg hadde født, men jeg har ikke turt å gjøre det før nå. Innlegget deres var det som overbeviste meg.
25. august 2020 fødte jeg verdens vakreste gutt. I flere måneder hadde jeg gruet meg masse til fødselen, men når det først skjedde, så var det noe av det mest fantastiske jeg har vært igjennom! Jordmødrene var fantastiske, og opplevelsen jeg sitter igjen med varmer hjertet mitt!
Historie om to fødsler og to barseltider
Fødsel 1
Vannet gikk 11. mai 03–04
Igangsettelse 12. mai 12.30
Baby 13. mai 08.49
Måtte settes i gang på grunn av lang tid siden vannet gikk, og da gav de meg noen sjuke greier som de kalte «skolissa» klokka 12.30 som fra 15.00–03.45 gav meg veldig harde, brå og intense rier, etter hvert var det 2–20 sekunder mellom treminutterrier.